Bygga vinrum i glas

Har du börjat planera för att göra en inredningsfråga av din förvaring av favoritvinerna? Kul, då är du inte ensam. När design har adderats på 2000-talet så har vi gått från vinkällaren som ligger gömd till tempererade vinrum i glas som vi vill visa upp i våra boenden.

Och mellan vinkällare och tempererat rum så finns alla möjligheter beroende på hur stor din budget är. Vi kan konstatera att specialister inom glasväggar nu också erbjuder vinrum i glas och resultatet är helt galet snyggt. På inspirationsbilderna hittar vi kombinationen av svart lackerat smide som möter inredning i teak. Dina fina flaskor får ett hem som ofta får skräddad belysning för att göra rummet rätta. Om vinet är av dyrare årgång bör du även ta i beräkning att lägga till tätning av rummet och till det en vettig klimatanläggning som kan hålla en konstant önskad temperatur och luftfuktighet.

Vi vill skicka med ett tips till dig som är tidig i processen att planera ett vinrum att valet av placering i ditt hem kan vara avgörande. Samtliga viner trivs i svala utrymmen, helst utan för mycket ljus. Därför behöver du göra en avvägning för att inte råka placera ditt vinrum i direkt solljus eller på en plats med ett stort fönster. Vi inspireras av svenska hem med inglasade vinrum där man maximerat ytan glas i förhållande till stål. Det innebär att man valt bort stora spröjs till förmån för att se in i rummet där ofta dyrgripar och vacker inredning kan skymtas. Den snygga ramen, som ofta är svart, lyfter ändå på ett sobert sätt helhetsintrycket. Dörren som hängs till vänster eller höger kan oftast kompletteras med en stängning som klarar sig med magnet. Har du något väldigt dyrt i vinrum rekommenderar vi att du ber tillverkaren att addera ett låshus i dörren så att du kan låsa dörren.