Bänkskivor i kvarts eller granit?

Dags att välja ny bänkskiva till köket, men du har ingen aning om vilket typ av material som är bäst? Oroa dig inte. Att välja bänkskiva är inte så lätt som man kan tro och det krävs oftast en hel del efterforskningar innan man hittar den typ som passar en bänk. Idag erbjuds bänkskivor i allt från natursten till laminat och rostfritt, men det finns även kvartskomposit och granit.

Vilken ska man välja?

Det vanligaste är att man står och väger mellan två olika typer av material. Om du funderar på om du ska välja mellan granit eller kvarts ska du nu fokusera lite extra. Här kommer du nämligen att hitta värdefull information som gör det lättare för dig att välja rätt.

Kvartskomposit – Kvartskomposit är ett material som består mestadels av sten. Förutom sten så består det också av ett bindemedel som tillsammans med stenen pressas ihop och blir till en skiva. Fördelarna med kvartskomposit är att det är det mest hållbara materialet som finns idag och att det dessutom är väldigt tåligt. Kvartskomposit är helt fritt från porer, vilket betyder att du inte kommer behöva oroa dig för fläckar eller att bänkskivan drar åt sig olja. Materialet är mycket lätt att rengöra, men kan vara en aning värmekänsligt, så använd alltid grytunderlägg.

Granit – Granit är en typ av natursten som är väldigt vacker och ger ditt kök en mycket exklusiv och lyxig känsla. Både granit och marmor används flitigt i just dessa sammanhang, av den enkla anledningen att utseendet är slående om man jämför med många andra typer av bänkskivor. Ett plus är att man själv kan välja i vilken tjocklek som granitskivan ska vara och, till skillnad från marmor, så är granit oftast mer resistent mot fläckar. Välj gärna en mörkare sort som du vill undvika porösa material som suger åt sig allt från fett till annan typ av spill. Den nackdel som graniten har är att kalkfläckar är mycket vanligt förekommande och att kanterna kan vara stötkänsliga.