Bestick till olika rätter

Som värd eller värdinna för en bjudning med flera rätter på menyn är det absolut nödvändigt att veta vilka bestick som hör till vilken rätt. Det är dock inte det lättaste, så här följer en liten guide för att du lättare ska kunna navigera bland knivar och gafflar.

  • Placeringen avgör ordningen. Den klassiska regeln är att som gäst alltid gå utifrån och in när det gäller bestick. Det vill säga, börja med kniven längst till höger och gaffeln längst till vänster, för att vid nästa rätt gå ett steg in mot mitten. Soppskeden finns oftast allra längst till höger medan dessertbesticken placeras ovanför tallriken. Vad gäller glasen används dem från höger till vänster.
  • Rätt bestick till måltiden. Alla bestick passar inte till alla typer av mat – därför är det viktigt att innan bjudningen verkligen gå igenom vad som behövs. För köttbitar eller annan typ av grillad mat med en hårdare yta används grillbestick, som oftast är av en lite större modell och med tandad kniv. Fiskkniven däremot har ett större blad som är gjort för att enkelt kunna lyfta bort filéer från benen. Det är dock inte fel att duka med fiskbestick även om det är benfri fisk som serveras, då det blir en fin, stilmässig detalj. Om särskilda bestick till exempelvis skaldjur behövs är det naturligtvis viktigt att dessa finns tillhands för gästen, för att undvika onödiga problem.
  • Ta hand om besticken. Huvudregeln är att diska besticken så fort som möjligt efter användning. Använder du diskmaskin, så skölj av dem innan du ställer ner dem – alltid med toppen uppåt. Förvara gärna extra fina bestick i deras ursprungliga förpackning, då de lätt slits ner och repas om de ligger lösa i en kökslåda.

Bestick är helt enkelt en viktig detalj för att skapa det där lilla extra på middagsbordet! För att hitta dina nya bestick kan vi varmt rekommendera Fyrklovern.se och deras stora sortiment inför festbjudningen. Hitta deras bestick här