Bra att tänka på när du ska bygga pergola

För den som är sugen på ett extrarum i trädgården passar en pergola perfekt! Du får en avkopplande och skön plats att njuta på ihop med familj och vänner. Är du händig och erfaren byggare känns kanske inte projektet särskilt komplicerat, men för den mindre händige kan en del praktiska tips komma väl till hands. Det får du här.

Placering av pergolan

Fundera över vart du vill placera din pergola innan du börjar med någonting annat. Det går fint att placera den på en redan befintlig gräsmatta, en terrass eller direkt på stenplattor. Allt efter eget tycke, smak och behov.

Det viktiga förarbetet

Börja med att räkna ut hur många stolpar som behövs. Markera sedan med en rak linje vart de ska grävas ner. Fortsätt genom att gräva hål för plintarna och häll därefter i grovt singel för att göra det enklare att justera plintarna i efterhand.

Lagom stora hål är omkring 90 centimeter djupa, grävda med cirka 150–200 centimeters mellanrum. Glöm inte att göra hålen något större än plintarna. När du har placerat betongplintarna i hålen bör du använda ett vattenpass för att se till att de står helt rakt.

Mät noga

Fortsätt med att sätta ner de två ytterstolparna först och spänn sedan fast en lina mellan dem. Justera de stolpar som hamnar i mitten med hjälp av linan. Glöm inte att diagonalmåtten mellan plintarna (på kortsidorna) ska vara exakt lika stora.

Insyns- och solskydd

Om du vill att pergolan ska bli en skuggig och insynsskyddad plats ska du se till att plantera klätterväxter runt omkring. Då behöver den naturligtvis placeras där det är möjligt att gräva! Det funkar också bra att spänna upp en segelduk som skyddar mot både sol och vind, vilket dessutom ser snyggt ut. Väljer du segelduk måste du komma ihåg att ta bort den vid regn så att den inte samlar en massa vatten som gör att den möglar. Kom också ihåg att det är lättare att måla alla olika delar till pergolan innan de monteras.

Lycka till!