Så inreder du en liten tvättstuga

Precis som övriga rum i bostaden så förtjänar tvättstugan också att inredas på ett inbjudande och funktionellt sätt. Särskilt du som är småbarnsförälder spenderar en hel del tid här med tvätt och strykande av barnkläder, så varför då inte göra utrymmet lite extra lockande att vistas i?

Tvättstugor varierar förstås i storlek och detta får ofta styra den inredning som väljs. De lite mindre tvättstugorna är något av en utmaning, eftersom du trots det begränsade utrymmet ändå behöver få plats med en viss utrustning. Här ska vi ge några tips till dig som ska inreda en mindre tvättstuga.

Det första att tänka på är rimligen tvättmaskinen; den centrala pjäsen i de flesta tvättstugor. När du inreder tvättstugan bör du först bestämma plats för din tvättmaskin, vilket i sin tur bestäms av tillgången till elanslutning och plats att tömma vattnet från maskinen. Är tvättstugan mycket liten kan du överväga att satsa på en toppmatad tvättmaskin; då har du luckan ovanpå maskinen vilket underlättar om det inte finns så mycket utrymme att öppna luckan utåt i rummet som på de frontmatade varianterna.

När de maskinella lösningarna är klara för tvättstugan är det läge att börja fundera på förvaring och eventuellt utrymme att stryka kläder. Idag finns många lösningar för det man kallar compact living och det går att kombinera många olika funktioner på samma gång. Den lilla tvättstugan utnyttjas optimalt genom att skaffa en arbetsbänk som på samma gång erbjuder olika möjligheter till förvaring. Det kan vara lite svårt att få plats med en stor strykbräda i ett litet utrymme, men i dessa fall kan en mindre strykbräda som är avsedd för placering på en bordsskiva, fungera för att få golvet fritt.

Slutligen ska du inte glömma att förädla din lilla tvättstuga med en skön trasmatta, snygga gardiner och kanske någon fin ljuslykta om plats finns. Detaljerna betyder mycket!